lørdag, mars 08, 2008

Flatskjerm del 4

La oss nå si at du har bestemt deg for enten LCD eller plasmaskjerm, og skal ut å handle. Hva skal du da velge?


Det formelig kryr av merker, selgere og tilbud - nesten som en jungel.

Jeg skal ikke si her at du må kjøpe deg en plasmaskjerm fra Pioneer fordi de er helt rå på kontrast. De er best på kontrast, og taper penger på å selge sine plasmaskjermer (selv om de er dyre), men du vil ikke få slike konkrete råd av meg :)

Det aller viktigste du bør gjøre er å velge en selger du selv mener du kan stole på, en som ikke bare forsøker å selge deg den dyreste skjermen, eller den skjermen som det er flest av på lager når du kommer, men den skjermen som passer best til dine ønsker og din lommebok.
Hvordan du skal finne en slik selger er det vanskelig å gi konkrete råd om, men du kan jo late som om du ikke har lest noe av informasjonen i denne bloggen, og se om selgeren kan gi deg nogenlunde god generell informasjon om hva slags skjermtype som kan passe for deg. Se om selgeren kommer fram til samme konklusjon som det du har gjort, da har du ihvertfall ikke et dårlig utgangspunkt.

Det neste du bør ha i bakhodet er at man som regel får det man betaler for. Er en skjerm veldig billig må produsenten ha spart de pengene på et eller annet. Som regel synes ikke disse innsparingene utenpå skjermen, men heller på hvor god bildebehandlingen er, hvor god skjermen er på å "oversette" fra dårlige tv-signaler til et bilde som skjermen kan vise, kanskje litt få HDMI innganger (scart innganger er ikke mye verdt på en flatskjerm)... noe har de altså spart penger på. Det kan derfor være lurt å sjekke innom flere ulike butikker for å se litt generelt på prisnivået. Husk også at man ikke alltid får igjen kvalitet for pengene på enkelte merker som i all hovedsak er dyre fordi de skal utstråle eksklusivitet.

Jeg har nevnt før at du ikke må sammenligne "informasjon" om skjermer fra ulike fabrikanter, fordi de måler svært ulikt. En watt er ikke en watt, og kontrast er ikke nødvedigvis sammenlignbar. Det er ikke slik at fabrikantene lyver direkte, men de måler ulik informasjon på ulike vis, og får dermed resultater man ikke kan sammenligne. Du kan derimot bruke slik informasjon når du har bestemt deg for et merke, for å se ulike kvalitetsforskjeller på skjermene deres.

Da tror jeg ikke det blir flere flatskjerminnlegg her, med mindre det dukker opp spørsmål. Er mulig de innleggene som allerede er her blir redigert med ujevne mellomrom, men bare om jeg oppdager noe som må forbedres. Er derfor glad for tips til forbedringer. Kan ikke garantere at jeg har husket alt fra dette kurset 100% korrekt, men har gjort så godt jeg har kunnet :)

Ingen kommentarer: