torsdag, mars 06, 2008

Flatskjerm del 2

Hva er det som gjør at en ny flatskjerm viser et dårligere bilde enn den gamle billedrørs tv'en?
TV-signalene som sendes i så godt som alle kanaler fra alle tilbydere, sendes med "gammel" standard tv teknologi. (Det finnes noen få unntak, noen få og dyre HD-kanaler, og jeg kommer tilbake til de etterhvert.)
Hva vil "gammel" standard tv teknologi si?
Jo, det vil si at signalet sendes i 720 piksler ganger 576 linjer med et "system" som heter interlaced. Interlaced betyr at man først viser linje 1, 3, 5 osv og så i neste oppdatering etter ca 16 ms vises linje 2, 4, 6 osv. Dette er altså teknologien som billedrørs-tv'ene var laget for, og det er bakgrunnen for at de gir deg det beste TV-bildet på de aller fleste TV-kanaler i dag (forutsatt at du har en relativt god gammel billedrørs TV).

Men jeg har jo digital tv - er ikke det bedre enn gammel standard?
Det er naturligvis bedre, men i stor grad på ett eneste felt, og det er mangelen på støy i bildesignalet. Med digital overføring slipper du støy som det analoge bakkenettet hadde problemer med en del steder i vårt artige og spenstige land. Vet ikke om du husker diskusjonen som var da billedrørskjermene kom med 100 Hz - at de gav dårligere bilder... og det gjorde de der det var en del støy i signalet. Nå som signalene sendes uten støy kommer 100Hz billedrørs tv'ene virkelig til sin rett. Så digital tv handler altså om hvordan de gammeldagse signalene sendes, men det gir også muligheten for bedre signaler i framtiden - spørsmålet er jo bare når det kommer HD-signaler fra de "normale" kanalene...

...men hvorfor viser den nye flatskjermen dårligere TV-bilder den digre gamle TV'en?
En flat TV som er HD-ready er laget for å vise bilder med en oppløsning på 1280 piksler ganger 720 linjer som sendes til den med et "system" som heter progressivt. Progressivt vil si at linjene vises i riktig rekkefølge, linje 1, 2, 3 osv. Dersom skjermen får slike signaler er billedkvaliteten svært overlegen din gamle billedrørs-tv. Problemet er imidlertid at de TV-signalene du mottar sendes med en teknologi som blir "for dårlig" for den flate skjermen. Den må "oversette" det dårlige bildet og i tillegg fra interlaced systemet, og regne ut hvordan den tror det skal se ut på alle de linjene som mangler. Har du i tillegg en "TV-boks" som henter dine digitale TV-signaler som bare kan kobles til din TV med en analog scart kontakt, så må "TV-boksen" først oversette de digitale signalene den får over til analoge for å få sendt dem gjennom scart-kabelen, og din nye flatskjerm i tillegg oversette fra analoge signaler den får fra scart-kabelen til digitale for å kunne få vist deg et bilde. Har du allerede kjøpt deg en flat skjerm og er missfornøyd med bildet selv om du har "digital" parabol eller "digitale" signaler - se å få kjøpt deg en "TV-boks" med HDMI-utgang så fort som mulig - da sparer du ihvertfall 2 ledd med oversetting mellom digitale og analoge signaler, og bør kunne oppleve et mye bedre bilde på din flatskjerm når du får de digitale signalene rett i TV'en.


Alle andre signaler som sendes til din TV på analogt vis, for eksempel DVD-film via scart kabel, vil også vises bedre på din gamle billedrørs-tv, fordi flatskjermene må beregne hvordan de manglende linjer skal vises her også.
Dersom du har planer om å kjøpe deg en "full HD" skjerm, så "krever" den bilder med kvalitet på 1980 piksler ganger 1080 linjer for å komme til sin rett kvalitetsmessig. Ser du da mye på "vanlig" TV vil denne TV'en måtte jobbe enda mer for å oversette de gammeldagse tv-signalene og analoge signalene, og du vil få inntrykk av at bildet blir enda dårligere enn på en skjerm som "bare" er HD-ready. Skal du se mye TV? IKKE KJØP FULL HD TV enda ihvertfall. Vent ca 10-15 år med det.

Men hva med HD kanalene da?
La oss først forutsette at du da har en "TV-boks" som mottar dine HD-tv signaler og som sender dem videre til din flatskjerm med HDMI-kabel, har du ikke dette er kjøp av HD kanaler helt bortkastede penger. I dag sender de få og dyre HD kanalene som finnes i en oppløsning som passer for HD-ready skjermer (1280x720), og i følge de standarder som er lagt til grunn for overskuelig fremtid er det lite som tyder på noen endringer på denne fronten. Disse HD signalene vil gi din HD-ready flatskjerm TV-bilder som en billedrørs-tv aldri vil kunne drømme om å komme i nærheten av. Det blir som å ta bort et lag med tåke fra TV-bildet. En Full-HD skjerm vil da måtte "oversette/oppskalere" bildet på slike signaler også, men ettersom de sendes progressivt vil kvalitetstapet være noe lavere her.

Noen tips til deg som allerede har kjøpt flatskjerm, og som er missfornøyd med TV-bildet
1. sørg for å ha digital tilkobling mellom TV-boks og TV (HDMI-kabel)
2. du bør vurdere en forsterker som kan oppskalere dine TV-bilder for din TV - de er veeldig mye bedre på denne jobben enn din flatskjerm noen gang kan bli, og i tillegg får du en gunstig bivirkning med svært god lyd om du kjøper brukbare høyttalere til din forsterker (for tv-lyden fra en flatskjerm er dårlig)

Noen tips til deg som har en god billedrørs-tv
Du har god tid på deg til å bytte, det er ikke noe stress. Du kan etter all sannsynlighet ikke oppnå noe annet enn dårligere billedkvalitet på dine tv-signaler om du bytter (om du da ikke flesker til med HD-kanaler da). Ser du derimot mye på film (ikke fra en gammel DVD-spiller med Scart tilkobling - gir samme problem som gamle tv-signaler - men fra en Blueray spiller), mye mer enn du ser på TV, da bør du kanskje vurdere å bytte skjerm etterhvert.

...kommer mer...

1 kommentar:

Fubbe sa...

Veldig bra og informativt!